Canviem de companyia de la llum

És bastant difícil decidir per on començar… A casa vam començar per reciclar quan ens en vam anar a viure junts, però això de reciclar ja està molt vist i de ben segur que molts ja ho feu. I els que no.. bé, ja us dedicaré un post amb “carinyu” a veure si aconseguim fer-vos lloc per aquesta empresa…

El primer pas que vam fer de dir “va! anem a fer-ho bé!” va ser canviar de companyia de la llum. Si bé les distribuïdores i generadores són les que són, sí que podem decidir quina comercialitzadora volem i escollir una que ens garanteixi que els diners que anem a pagar vagin a parar a companyies que estiguin produint energia provinent de fonts renovables.

Per ser sincera, el pas de canviar de comercialitzadora va ser més o menys així:

Xavi: Cris, estic pensant en canviar de companyia de la llum.

Cris: Ah sí?

Xavi: Sí, no vull donar la meva pasta a les típiques empreses (ell no és de paraulotes com jo). Estic mirant i crec que em decanto per Som Energia, és una cooperativa de Girona. Per ser soci hem de donar un capital de 100€ i en cas de donar-nos de baixa ens els tornen.

Cris: Carinyu, mola això que sigui 100% energies renovables, per mi endavant! M’encanta!

I aleshores el Xavi es va encarregar de tot mentres jo seguia amb la meva vida feliçment laalalalala

Total, hi ha diferents empreses. Com no vull avorrir-vos, us adjunto un enllaç del web d’Eroski on us explica les comercialitzadores que proporcionen energies 100% provinents de fonts renovables que trobem al llarg i ample de la Península. Personalment estem d’allò més contents amb Som Energia. Sí, ok, no tothom té 100€ per entrar-hi, però mola molt el sentiment de formar part (per la tangent) d’un projecte verd i veure que la cooperativa any rere any aumenta el seu volum de socis i veus que “oh sí, més gent que intenta fer-ho bé!”

Després trobem una altra empresa de per aquí que es diu Hola Luz. Es tracta d’una empresa privada que també ven energia provinent de producció renovable. Pros? No hi ha 100€ d’entrada per fer-te soci. Contres? Es perd la part maca cooperativa que és tant d’aquí, i es pot patir que l’empresa miri més pels seus interessos privats que pels de la comunitat, que no dic que ho facin, ull!

Però eh!! Jo no us diré res!! Només us demano que digueu BYE BYE  Endesa!!!!! O a l’altra, Iberdrola. Si hem fet habitual la infidelitat telefònica, perquè no fer el mateix amb l’electricitat? 🙂

Com ho farem?

Ara de debò, anem a fer-ho:

SOM ENERGIA

Aquest és l’enllaç de com fer-se soci a Som Energia.

És d’allò més fàcil, us demana les vostres dades: nom, cognom, DNI, adreça… I us demana de fer el pagament ÚNIC de 100€, a retornar si us doneu de baixa.

Després toca Contractar la llum.

Us demanarà el número de soci de Som Energia, una factura elèctrica actual (recomanat per saber el CUPS, Codi Universa de Punt de Subministrament, el que vindria a ser la matrícula del vostre punt de subministre), un número de compte, l’adreça, la tarifa i la potència a contractar.

Pim pam tu! Si tinguessiu algun dubte, teniu vàries formes de contacte. Us deixo el telèfon i l’horari d’atenció al públic 972.183.386 de dill a div de 9 a 14h.

En definitiva, és cosa de 10 minuts! Finalment, rebreu un email explicant-vos que el canvi de comercialitzadora es farà efectiu a la següent lectura real de comptador (és a dir, màxim 2 mesos).  I ja podeu dir feliçment que heu fet el primer pas per ajudar a que aquest món trigui una mica més en anar-se’n a la merda! 😀

HOLA LUZ

Com no vull que em digueu que sóc tendenciosa, us explico també com fer-vos d’Hola Luz.

A la pàgina principal del web us dóna l’opció de “Contractar”, cliqueu-hi.

Us demanarà nom, cognom i un e-mail. Així us enviaran un correu amb les passes a seguir per canviar-vos de companyia. És igual de fàcil que amb la primera opció que us he donat. Us demanarà l’adreça, el CUPS, quina potència voleu contractar (trobareu les dades a una factura de la llum) i les dades bancàries per domiciliar el pagament. Veieu què ràpid!

Per què no hem de seguir amb les grans companyies?

Ens trobem que empreses com Endesa i Iberdrola són generadores, distribuïdores i comercialitzadores. Ambdues es vanaglorien de produir energies verdes, reduir les emosions de CO2 etc. Però no és suficient. Aquestes empreses consideren “sostenibilitat” estar dins dels paràmetres de generació de CO2, quan la seva premisa hauria de ser aconseguir una generació ZERO de CO2.

Aquí podeu llegir la Política de Sostenibilitat d’Endesa. Personalment em falten frases més certeres que diguin, “apostem per energies 100% renovables”, “reducció progressiva d’energies fòssils fins a eliminar-les de les nostres fonts de suministrament”. Tenen un discurs de caire polític ple de paraules maques buides de contingut.

Us deixo també informació d’Iberdrola i la seva Política contra el Canvi Climàtic. Llegint i llegint, sento que Endesa és com el PP de les energètiques, i Iberdrola el PSOE. La primera té un discurs més carca i personalment el sento amb intencions climàtiques més grises. La segona té un discurs més clar respecte a sostenibilitat. Però gent, hem de ser dràstics. Iberdrola vol estar dins els valors de CO2 exposats a la Cimera del Clima de París de cara al 2030… Això vol dir reduir a la meitat les emisions que fa la comanyia. Les intencions són bones, però la data és bàsicament llunyana, i la reducció insuficient.

Com sabem que l’energia és verda?

He de dir-vos que l’energia que us arriba a casa i la que us arribarà quan feu el canvi serà la mateixa. Provindrà de qualsevol tipus de generador.

La part important és que quan es compra energia verda aquesta va acompanyada d’un certificat subministrat per la Comisió Nacional d’Energia que confirma la procedència renovable de l’energia que s’ha adquirit. Això vol dir que de toooota l’energia que es va consumint, col.laborem a que hi hagi una mica més d’energia provinent OBLIGATÒRIAMENT de fonts renovables.

Conclusions

  • Sabem que la distribuïdora és qui s’encarrega, com ve diu la paraula, de distribuir l’energia elèctrica per l’ample i llarg del país. És una empresa que no la pots escollir, et toca segons la zona i punt.
  • Les generadores són les encarregades de produir energia. Poden ser grans o petites empreses o cooperatives que aboquen tota l’energia creada a la xarxa de distribució. Tampoc pots triar d’on ve l’energia que t’arriba a casa.
  • La comercialitzadora és a qui li pagues tu per l’electriciat consumida, i ella s’encarrega de comprar-la a la generadora (majoritàriament són les mateixes empreses que les generadores / distribuidores) que consideri oportuna.
  •  Si volem que els nostres diners vagin a parar a les seccions renovables de les empreses que aposten per aquestes, hem de contractar una comercialitzadora que ens asseguri un consum (a partir d’una compra) de 100% d’energies verdes. Així estarem deixant de contribuir en la utilització de recursos fòssils o energies tradicionals.
  • És important demanar energia provinent de les renovables. Si hi ha més demanda d’energies sostenibles de la que es pot oferir, les productores es veuran obligades a generar més energia d’aquest tipus per cobrir la demanda de les comercialitzadores gràcies a l’aument de clients (és a dir, gràcies a tots nosaltres).

Dit això, si voleu tirar endavant amb un canvi de companyia però encara teniu dubtes o necessiteu ajut, no dubteu en comentar o en posar-vos en contacte amb mi i us ajudaré fins que sigueu consumidors d’energia xaxi!!

Espero al pròxim post mirar de posar alguna foto perquè el text sigui una mica més amè, però què voleu que us posi aquí? Una noia feliç contractant companyia elèctrica? paso xD

El que sí us deixo és un Salvados que van fer l’any passat que parla de l’oligopoli de les elèctriques. A que no mola? Doncs comencem a canviar-ho apostant per alternatives a les grans empreses!! 😀