Ja que al primer post vaig parlar sobre companyies elèctriques, he decidit seguir amb l’electricitat. Segur que sabeu totes les passes a seguir, ens les han repetit milers de cops, ara només les hem de posar en pràctica. Moltes d’aquestes passes semblen de lògica i pot ser us faran riure, però no us podeu imaginar la de persones que no les fan.

Divideixo el post en dos perquè sigui més fàcil de llegir 😉 Comencem!

1. Apagueu els llums quan no estigueu

Sí, sembla fàcil i de riure oi? Hem d’apagar els llums quan marxem de casa, però també quan sortim de l’habitació, el bany, la cuina, etc.

Encendre un fluorescent i apagar-lo és com consumir una hora d’electricitat. És una mentida, bullshit. No sé si coneixeu Cazadores de Mitos però dediquen un capítol a aquest MITE. Us deixo l’enllaç aquí sota, només he trobar el doblat en subamericà, però el missatge arriba: Un llum sempre millor apagat!

Si per contra el vostre motiu per deixar un llum encès quan marxeu és “es que tinc por que entrin a robar a casa meva i per això deixo un llum encès, perquè els lladres es pensin que hi ha algú” he de dir-vos que hi ha millors sol.lucions. Existeixen endolls on pots connectar làmpares que es poden programar per encendre el llum durant determinades hores del dia. Econòmic i senzill.

2. Utilitzeu bombetes LED

El LED ha arribat per quedar-se. Si sou dels que encara teniu les paleolítiques bombetes de filament heu de saber que esteu consumint com 10 vegades més del que podriau… Imagineu reduir la vostra factura de la llum fins a 10€ només per canviar de bombetes… Increíble però cert.Són bombetes més cares però consumeixen molt menys i duren entre 5 i 10 vegades més que la resta de bombetes.Us deixo aquesta gràfica comparativa perquè veieu les diferències tant de consum com de preu.

tabla-comparativa.png

Si a casa teniu bombetes halògenes… Bé, reconec que donen una llum fantàstica, però utilitzen una quantitat inhumana d’energia. Sé que les bombetes LED no donen tanta llum com les hal.lògenes o algunes de filament, però això té fácil sol.lució.

Benvinguts a la vena interiorista de la Cris:

La il.luminació a les nostres llars ha estat pensada pel tipus de bombetes que es porten utilitzant de farà 100 anys. Ara vénen llums nous i hem de canviar la forma d’il.luminar.

En una sala com el menjador us recomano tenir 3 tipus de llums: de sostre, de peu i una de sobretaula o ambieltal. Així podeu encendre o apagar llums segons les necessitats del moment. Per exemple:

  1. Peli: Llum de sobretaula. No es gaire potent i fa una il.luminació ambiental. (o cap llum si us mola veure la TV a les fosques..)
  2.  Sopar: El llum que tingueu més proper. Normalment és el de sostre. Sino, el de peu.
  3. Guateque amb amics: Engegueu tots els llums per no estar a les fosques.

Ja veieu. Un llum per a cada situació i així adaptem el consum a les necessitats del moment 🙂 si teniu dubtes sobre com il.luminar altres sales, ja sabeu on trobar-me.

Si teniu tubs fluorescents, cap problema. Donen llum i no són grans consumidors d’energia. Estan sortint models amb forma i connector tipus fluorescent però LED. Recordeu, més car però dura molt més i tot i que no hi ha tanta diferència com amb les altres, consumeix menys també.

3. No deixeu els aparells en STANDBY!!!!!!!

Sembla una tonteria, però de debò, tant us costa!!!?? Us recomano tenir els aparells que tenen llum d’stand by connectats a bases de múltiples endolls amb interruptor. Així, quan no utilitzeu aparells, tot estarà apagat. Pot semblar farragós, però tot és agafar-ho com a costum. Penseu que els llums vampirs poden endur-se el 7% de la vostra factura de la llum.

stand-by

Stand By, Caca

4. Compreu electrodomèstics eficients

Si heu de comprar algun electrodomèstic, que sigui amb una bona eficiència energètica, ja sabeu, els de les A’s i els +. Teniu milers de llocs on informar-vos, a les botigues, a internet, opinions d’amics… Per escollir un aparell que duri i que consumeixi poc. Ja no m’hi fico, per ara, en mirar on està fabricat… Però també seria un punt a tenir en compte.

Us deixo aquesta comparativa de la despesa que suposa tenir un electrodomèstic d’una classe o una altra. Òbviament dependrà del tipus d’aparell, però si sabeu fer un petit càlcul, podreu veure que del menys al més eficient, podem estalviar fins a 4 vegades el que gastem amb un classe G.electrodomestics-eficients-comparativa

… Això continuarà gent, però crec que per avui ja n’hi ha prou. Quantes coses tan “lògiques” de les que he dit feu en realitat? I quantes d’elles són suuuuuuper difícils de dur a terme? Ja sabeu, són petits canvis per a un món millor 🙂 fins al pròxim post!

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar