Benvinguts a la segona part de com estalviar electricitat a casa. Avui ens centrarem més en el que seria climatitzar casa nostra. Sembla mentida, però gastem 1/3 de tota l’energia consumida en escalfar o refresar casa nostra. Anem a veure què podem fer!

5. Ara que fa fred, AÏLLEU-VOS BÉ DE L’EXTERIOR

Si heu d’aclimatar el pis, mètodes com terra radiant i radiadors són d’allò ben bons. Però com no crec que molts de vosaltres pogueu decidir canviar sistemes de calefacció integrats a l’estructura de l’edifici, només donar-vos uns quants consells:

radiadors-copia

  • No intenteu escalfar tot el pis, escalfeu només les zones d’ús com el menjador o l’habitació.
  • Tancar portes és primordial per aconseguir-ho. Si teniu espais oberts o sostres alts, us serà més difícil escalfar-lo, però no impossible.
  • No engegueu estufes a muerte i després les apagueu. És millor tenir una estufa encesa més estona però a un punt mig de temperatura, així la temperatura serà moderada i no patireu estones de calor i fred màxims.
  • Abaixar les persianes quan s’envà la llum del sol perquè no s’escapi l’escalfor.
  • Córrer les cortines per una major protecció. Si són tupides millor, i més si no teniu persianes.
  • Posar la font de calor sota la finestra o a prop de la porta del balcó per evitar que entri el fred. Penseu que tota l’escalfor se’ns envà pel vidre, que es la part de la casa que més en contacte està amb el fred. Si li podem aprop la font de calor estem evitant que ens entri el fred i creem una espècie de bombolleta d’escalfor.
  • En cas de tenir bomba de calor/aire acondicionat, recordeu: A l’estiu 26º són sufucients, i a l’hivern entre 19º i 21º. Si acabes d’arribar a casa congelat del carrer no posis la calefacció a 26º, perquè trigarà igual en escalfar-se el pis i després acabaràs sentint calor. El mateix a l’estiu, sigueu pacients i no us flipeu.

6. A l’estiu mireu de ventilar el màxim possible

Si podeu obrir finestres a bandes oposades del pis us anirà de luxe per crear corrent d’aire. De nit va genial perquè amb sort refresca una mica, i de dia haureu de tenir en compte si a casa ja s’està de per sí més fresquet que a fora.

A Barcelona tenim un problema que és la humitat. Aixo fa que una mateixa temperatura però amb humitat diferent pot matar-te de fàstic o fer que estiguis de conya, així que un deshumidicador podria ser la clau si al vostre pis esteu per sobre del 70% d’humitat de forma habitual a l’estiu i us estalviariau aire acondicionat.

També estan els ventiladors, no generen un pol sud a casa, però el moviment de l’aire ajuda a refrescar i no és generador d’escalfor com l’aire acondicionat. I consumeixen molt molt poca energia.

fan

7. Caldera elèctrica

Heu mirar d’economitzar quan necessiteu aigua calenta i quan no. Estaria bé que aquells que us feu dutxes de més de 5 minuts miressiu de reduïr-les a 5 🙂 Dutxar-se sota aigua calenta és brutal, ho sé, però estar-se 20 minuts és exagerat. Si voleu, podeu jugar amb vosaltres mateixos a acumular minuts i després donar-vos una dutxeta més llarga, però no us ho prengueu com a costum. És un consum innecessari d’energia i aigua (ja entrarem un altre dia amb l’aigua…)

kid-shower-copia

8. Renteu roba amb aigua freda o no supercalenta

Així us estalvieu la part d’escalfar l’aigua. Aquells que digueu “es que si faig rentadores amb aigua freda, s’acumula la merda” us he de dir que si escolliu l’opció ECO de la vostra rentadora, us farà unes rentades taaaaan llargues que no deixarà ni gota de sabó a l’aparell, tot a fora!

A part no us heu d’oblidar de fer un bon manteniment a la rentadora. Reconec que jo no ho faig, però és una creuada que penso emprendre ben aviat…

washing_machine-copia

Per últim us he afegit aquesta gràfica on us diu en que va a parar la nostra despesa anual d’electricitat. Ben interessant perquè us repantegeu usos a dins de casa, bons usos estaria més ben dit 🙂

1739620

Espero que us hagi agradat, i que utilitzeu ni que sigui alguns consells per a posar-los en pràctica a casa vostraa! La setmana que ve més. Ja sé que és una tocada de collons això de fer el bé, però gent, hem de fer-ho, pel bé de tots 🙂

Guardar