Per què hem de desfer-nos dels tampons i les compreses

És un post llarg noies, però us vaig a parlar de la vostra salut i d’un petit canvi que podeu fer que serà SUPERBÓ per a vosaltres i per al planeta. Parlaré ben ample de la meva regla i tot el que hi té a veure 🙂 però no vull ferir sensibilitats, així que  he “netejat” l’escrit després de fer-lo.

Ja feia un temps que em rondava pel cap canviar de mètode antitacar tot de sang quan em baixava la regla, però la por, el desconeixement, la pasta… Feien que no fes el pas.

ventajas-inconvenientes-copa-menstrual

Odiava el fet de saber que un tampó té elements químics que segur no són el millor per al meu cos, i la sensació de dur un bolquer que dóna una compresa tampoc m’ha fet mai el pes, a més que, no sé vosaltres, però depenent de si duia molt temps compreses o no, aquella zona acabava una mica irritada… I no mola gens ni mica.

Veia la copa menstrual com una bona solució, així que em vaig posar a investigar. Quins tipus hi ha? Quina és millor? Per què hi ha tanta diferència de preu?

Bé, diguem-ne que per qüestions subjectives, vaig descartar les copes a 4 euros que trobes per eBay made in China. No tenen perquè ser dolentes, però això que dius mmm… Millor no.

Descartades les copes d3 4€, es poden trobar tot de marques que les venen des de 15€ fins a uns 30€. Cada una té uns accessoris diferents: bosseta de transport, esterilitzador, aplicador, dos copes, etc. Per poder compartir el màxim d’informació vaig comprar-me una amb kit complert: esterilitzador, aplicador i dos copes.

La meva experiència amb la copa menstrual

De tantes que n’hi havia estava feta un embolic, així que vaig anar directe a la farmàcia de sempre, vaig demanar copa menstrual i em vaig comprar l’única que tenien i l’opció de més accessoris. Us deixo imatge ara mateix.

enna-cycle-copa-menstrual-talla-s-aplicador.jpg

Copa

Hi ha diferents mides. Has de mirar segons edat i si has donat a llum o no quina et va millor. De moment jo tinc la S (la primera talla S que m’he comprat a la vida hahaha)

Diferents copes menstruals

Normalment té una cueta per poder tirar d’ella. Just la que vaig comprar, el té molt llarg, imagino que per assemblar-se a un tampó, però trobo que no té cap funció específica. No el pots utilitzar per treure-te-la i depenent d’on decideix establir-se, has de fer parada tècnica per moure’l, no sé si m’enteneu…

Quan et fiques la copa, fa buit, així que hi ha copes que tenen uns mini foradets a la part superior per evitar-ho. Són prou petits perquè no surti res de sang, aquesta té foradets, i fa buit igual.

Aplicador

És un aparell on enganxes la copa plegada i fiques endins, funciona igual que l’aplicador d’un tampó, només que és reutilitzable. En la meva opinió no cal. Crec que va molt bé per a persones que necessiten sentir-se tranquil·les i tenir la sensació que el que s’estan posant “és com un tampó” i per això fan que se li assembli una mica, però no, és diferent i molt millor. Has de ficar-te els dits allà a dins? Sí, accepta-ho, no és una marranada, és natural. Després et rentes les mans i llestos.

Esterilitzador

Va bé si tens microones perquè l’omples d’aigua, el fiques al microones, bull, buides la capseta d’aigua i deixes que la copa s’assequi.

Jo què faig? Com no tinc microones vaig intentar fer bany maria amb la capseta però no va funcionar, així que agafo una cassoleta, bullo aigua i tiro la copa. A més hi ha qui li fica una pastilleta a l’aigua per acabar d’esterilitzar. De la marca Milton mateix.

Bosseta de transport

No me’n venia cap. Puc utilitzar la capseta de l’esterilitzador per a dur-ne una a sobre. Però la única amiga que m’ha dit que té una d’aquestes bossetes, la utilitza per a guardar altres coses hahaha

Pros

Olors. No notes olors desagradables típics de la compresa, sobretot si fa calor, sues, etc. Ja m’enteneu. Però no, ni un, cap.

no smells.gif

Químics. Ni un. Per això no fa olor. Els tampons porten compostos per evitar olors i coagulants perquè la sang s’agafi a ells entre d’altres substàncies que com no sóc química no conec.

Preu. Una copa és relativament cara, però dura mínim 3 anys. 20€ una copa. 4,5€ una capsa de tampons que dura què? 2 mesos? 4? Depenent de la quantitat de regla i dels dies que ens duri… Us deixo una fantàstica infografia en anglès (bo per practicar) que he trobat per internet que fa una comparativa de cost monetari, ecològic i de salut. Tampons vs. copa menstrual.

4db66c01003e4f18376093761dc450ba.jpg

Consum. Eliminem tots els residus que suposen una mitja de 12 tampons i/o 10 compreses per menstruació al mes segons el volum de la menstruació de cada una. Això el planeta ens ho agrairà, I MOLT! Va, feu el càlcul de la pasta que us estalviaríeu al fer el canvi.

money.gif

Temps. Pots dur-la 12 hores seguides sense cap tipus de problema. Per contra dur 12 hores seguides un tampó pot acabar produint problemes per a la salut. A més la copa es pot dur per la nit, cosa gens recomanable si utilitzes tampons. Recordeu que fa buit, així que d’allà no surt res sinó és que l’has col·locat malament. Afegiré que el que en un tampó sembla una escabetxada, a la copa veus que la sang que perds és irrisòria!! El que passa és que amb poca sang pots tacar moltíssim, però realment la quantitat que perdem és molt menys del que cada una tenim en ment.

Lubricació. Els fluids vaginals estan allà, amb el seu color habitual si la copa està ben col·locada. El tampó absorbeix part o la totalitat del flux, trencant “l’ecosistema” d’allà sota. Em direu que això no mola…

Contres

Temps d’aplicació. Trigues més en treure i posar la copa que si fos un tampó. És així, és més laboriós, però només ho fas pel matí quan et lleves i al vespre quan arribes a casa, de forma que et pots prendre el teu temps.

Laboriós. S’ha de tocar noies. Ho poso com un contra perquè hi ha a qui li farà fàstic haver d’endinsar-se en les profunditats de la seva vagina, però només puc dir-vos una cosa: ens han inflat el cap. És sang, i que taqui no vol dir que sigui una cosa bruta. Ens han fet creure que el nostre cicle és una cosa bruta, i el millor que podem fer per al nostre empoderament és fer nostre la nostra regla. Estic segura que en un món de dones, el tampó no s’hagués inventat mai, per invasiu, tòxic, artificial. Ningú vol això dins seu, però ens han fet creure que era el millor invent del segle XX.

Fora de casa. Si t’agafa que has de canviar-te en un lavabo públic o a la feina és més ferregós. La “solució” seria guardar a la capseta la copa bruta, posar-te’n una de nova, dur alguna tovalloleta si vols per rentar-te les mans mentrefas el canvi i al sortir del cubicle de wc rentar la copa bruta… Però vaja, a mi em faria pal la veritat. Reconec que encara no m’he trobat amb una persona que utilitzi copa i digui “tinc molta regla, però molta eh, els 5 dies” que pot ser ho tindrien més fotut.

200

Regla abundant. Contrastant opinions els últims mesos, m’han dit que noies que tenen una regla abundant no els hi acaba de convèncer la copa (però n  m’ho ha confirmat cap noia amb una menstruació abundant). Necessiten un tamany més gran del que els hi tocaria, o canviar-se-la més sovint fent tot el procés més incòmode.

Resum

Al final però els cops que he sentit a alguna noia o dona que ha provat la copa mentrual l’opinió és unanime: no tornaré mai als tampons, és fantàstica!

Sé que no he parat gaire de les compreses. No són tan invasives, però de debò que prefereixo tacar els calcetes una mica a utilitzar compreses o salva slips. En res començaré investigació de compreses reutilitzables i calcetes que absorveixen la menstruació, ja us explicaré!

La regla ha pres una nova dimensió per a mi. A millor! Ens hem de despendre del tabú de la nostra menstruació, no és quelcom brut, és natural i ens hem de reconciliar amb ella. ^^ amb la sang, no amb els dolors, els dolors són el pitjor del món. Mort als dolors menstruals!!!!!

201

Us deixo un enllaç de copes mentruals on veureu la gran varietat que hi ha i amb una altra mini infografia, aquest cop en castellà amb un resum dels pros i dels contres.

870cdacc541448460858119c8f25e577

Què? Us apunteuu!?? 😀

Guardar