Ja fa tres setmanes que no escric, i com estic veient que per aquesta pot ser que vagi justa, miraré de no fer una parrafada com les altres i ser més concisa en contingut i missatge.

Hem de reciclar l’oli que utilitzem gent. Un poso un video molt ilustratiu de com afecta un xic d’oli en una bassa (està en anglès, ho sento, després del video explico una mica de què va). Imagineu-vos aleshores com afectarà a rius, mars i depuradores tot l’oli que es tira continuament per l’aigüera… Un desastre.

Tot i que el video explica com l’oli fa que les ones a l’aigua desapareguin amb una cullerada d’oli, també podeu veure com una cullerada d’oli pot contaminar una superfície considerable d’aigua.

Així doncs, imagineu com pot afectar l’oli que tireu a l’aigüera d’aquella llauna de tonyina, les sobres d’una amanida, o pitjor, l’oli que ja no utilitzareu més després d’haver fregit. És una bogeria!!

9846_sirusa_reciclatge_instagram_oli

Sol.lucions per evitar la contaminació de l’aigua amb l’oli:

Neteja les paelles amb un mocador de paper: El paper de cuina pot anar a l’orgànica i l’oli estarà millor acabant en compost que a la depuradora.

200

Reutilitza l’oli: Si has utilitzat l’oli per a fregir carn o peix pots tenir un pot per a cada tipus d’oli i reutilitzar-lo un parell de cops abans de llençar-lo. Al deixar-lo en un pot deixes que reposi  i així les impureses resten al fons, de forma que l’oli està perfecte per a utilitzar-lo en un altre moment.

No fregeixis: En el fons el millor que pots fer per no contaminar és no consumir 🙂 a casa els meus pares o els meus avis es consumeix una gran quantitat d’oli perquè són de fregir bastant. A casa meva una ampolla de 5 litres d’oli ens pot durar mig any. Quan menys oli fem servir, menys oli hem de reciclar. I ni que dir que és més sa l’oli cru que el fregit, igual que els aliments.

fried.gif

Recicla!!!: Sí, un pot més. Basant-me en les paraules del tiet d’en Superman “cada acte comporta una responsabilitat” i si volem utilitzar oli, hem d’assumir el que això implica. Podem utilitzar un pot de vidre buit, recórrer als pots per a oli que ens donen de forma gratuïta al punt verd o fins i tot recórrer a alguna associació de recollida d’oli. Només cal abocar l’oli que anem utilitzant a aquest pot i un cop està ple dur-lo al punt verd. Fa pal? Segurament, però a mi em fa més pal que ens estiguem carregant el planeta i fem com si no estigués passant res 🙂

1411944258_740215_0000000000_noticia_normal

Resumint seria així:

Redueix el consum oli – Reutilitza l’oli – Recicla l’oli

Ara que heu arribat fins aquí, us deixo un enllaç de la TV3 on parlen durant sobre el reciclatge de l’oli hahaha explica precisament el mal que fa l’oli a les depuradores d’aigua, i el bé que faríem si abolíssim aquesta pràctica.

Ei, aquest cop no m’he allargat en excés! Dono gràcies que el missatge és ben clar. Recicla l’oli!! Apa! Sé que és dur tot el que proposo gent, però és necessari. Fins el pròxim post!

Guardar