Sabem la quantitat de residus que generem? Els reciclem? Per què és important separar i reciclar

Farà uns mesos la Generalitat va decidir canviar la seva política amb el reciclatge. Després de fer múltiples campanyes de concienciació i veure que a Barcelona se segueix reciclant només al voltant del 33% dels residus que generem, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost va dir:

“Després de la quantitat d’anys i panys que fa que Catalunya realitza campanyes de conscienciació, de la informació i dels mitjans que s’han habilitat per facilitar la recollida selectiva, si en aquest 2017 encara hi ha ciutadans que no reciclen és perquè realment no ho volen fer. […] Arribats a aquest punt –va afegir–, l’única mesura que pot tenir un verdader efecte dissuasori és la fiscalitat, és a dir, augmentar-los el cànon”.

Bàsicament ve a dir “hem treballat perquè ho feu per les bones, però sembla que només apreneu si se us toca la butxaca, així que el següent pas serà precisament, tocar-vos la butxaca. Sou una colla de vagos, aquestes nutries reciclen més que vosaltres!”.

giphy2

Dimecres llegia una notícia formidable sobre Sarrià. Començaran a implementar el sistema de recollida porta a porta. Aquest tipus de recollida fa que s’augmenti a un 64% el volum de brossa que es recicla, immediatament.

Fins que això no arribi a la resta de llocs, vaig a intentar explicar-vos com d’important i fàcil és reciclar.

A casa farà cosa d’un any el Xavi em va dir que volia començar a mesurar la quantitat de residus que generavem, i per suposat vaig dir-li “ok!”. Vam estar 6 mesos pesant cada bossa abans de llençar-la al seu corresponent contenidor. Sona freak? Sí. Però gràcies a aquest experiment ara puc donar-vos dades de primera mà del que genera una casa i podem extreure dades interessants.

Percentatge de residus que generem-01

El més interessant de tot és que si bé només es recicla el 33% dels residus que generem a casa (segons l’Agència Catalana de Residus) i la resta va al rebuig, podem observar que quan reciclem, només el 5% de la nostra merda va al rebuig. EL 5% DELS NOSTRES RESIDUS SÓN REBUIG!!! Per contra, gairebé el 70% dels residus que generem a Catalunya van al rebuig. ÉS DE BOJOS!!

Una altra dada interessant que podem veure és que al voltant del 50% dels residus que generem són orgànica. Això vol dir que només que tinguessim un cubell per l’orgànica, ja estaríem reciclant la meitat de la brossa que generem, i suposarien uns 50kg per persona i any que es reaprofitarien a una planta de compostatge, en comptes de morir a una deixalleria o ser cremats. També vol dir que només amb un cubell de més, estaríem passant de reciclar el 33% al 50% de cop. Es d’allò més rellevant.

En tema percentatges podem dir que a l’any generem uns 50kg d’orgànica per persona. Hem generat una mitja de 300 grams de residus per persona i dia de mitja. Llencem vora 15kg de plàstics a l’any per persona, que tot i que sembla poc, són unes 50 bosses ben plenes de plàstic per persona a l’any que llencem. Entre els dos llencem 6 litres d’oli a l’any, que tot i que sembla poc, poden contaminar 6.000 litres d’aigua, que ve a ser la mateixa quantitat d’aigua que una persona beu en 3.000 dies, gairebé 9 anys.

Al final de l’any a casa generem 216kg de brossa entre tots dos. Imagineu-vos el que ariba a ocupar tota aquesta brossa en una deixalleria, perquè ens ha fet massa pal ser endreçats amb la nostra pròpia merda. Per a mi, no té perdó.

Bosses que genera cada residu-01

També és curiós de veure que tot i que tirem el doble de bosses amb plàstic que de qualsevol altre residu, aquests només suposen un 13% del pes dels nostres residus. Això indica que ocupa molt però pesa poc, per això l’hem de buidar més sovint. Que això no us serveixi per dir “com és dels que menys es genera, podem tirar-lo al rebuig” perquè el plàstic és extremadament contaminant, els animals poden menjar-se’l i ser tòxic per a ells, a més que triga gran quantitat d’anys en desaparèixer.

L’altre dada interessant és l’oli. Ja he parlat del reciclatge de l’oli amb anterioritat. A casa no som “fregidors” així que no generem molt residu d’aquest producte, però reciclar-lo és d’allò més important per la capacitat contaminant de l’aigua que té l’oli si el tirem per l’aigüera. A més, amb l’oli es pot crear combustible i això gent, mola. Només necessiteu un pot per emmagatzemar-lo i una vegada ple l’heu de dur a un punt verd. Alguns pot ser teniu sort i teniu contenidor per a oli al vostre municipi, aprofiteu-lo! No us negaré que cada vegada que obriu el pot, aquest farà mala olor, però com dic, tenim una responsabilitat respecte els nostres actes, i si consumim oli hem d’assumir que la nostra responsabilitat és reciclar-lo.

No em cansaré mai de repetir que el que una cosa sigui còmode, no vol dir que sigui correcte. I que a l’hora les comoditats que tenim venen acompanyades d’unes responsabilitats o obligacions que no podem seguir defugint. El món se’n va a la merda, i està a les nostres mans amb petites accions fer que això canviï!

giphy

Reduiu el consum! Reutilitzeu el màxim! i Recicleu sempre! 😀

Petita menció a la meva amiga Anna que l’altre dia em va dir que a la seva mini cuina ja tenen cubells per a reciclar! ❤ Mil gràcies pel vostre gest! La petita croqueta us ho agrairà en el futur!