Un documental que mira de concienciar-te sobre l’ús del plàstic i motiva a reduir-ne l’ús per part nostra.

Sabies que un 80% de la brossa que hi ha al mar és plàstic?

Sabies que cada any es llencen al Mar Mediterrani 8 milions de tonelades de plàstic?

Sabies que dels 70 anys que fa que existeix el plàstic, la meitat s’ha fabricat en els últims 13 anys?

Sabies que hi ha troços tan petits de plàstic que se’ls mengen els peixos que tu després et menges?

I encara pitjor, sabies que hi ha troços de plàstic no tan petits que es mengen peixos i aus i moren?

Totes aquestes coses les aprens a “A plastic Ocean” un documental que per suposat trobareu a Netflix. No us imagineu imatges equivalents a les granges de pollets maltractats. No hi ha images xungues més enllà d’aquesta:

Seabirds_Plastic_Stomach_Contents_Ocean_Deaths_0

Hi ha més de 5 bilions de troços de plàstic flotant als oceans. És com un núvol de plàstic dins el mar. Aquests plàstics, per acció del sol, el mar, la sal i el temps, van desintegrant-se, donant lloc a centenars de microplàstics per cada plàstic gran que ha acabat a l’aigua.

brisbane-powerhouse-a-plastic-ocean-2017-3-1178x663

Els ocells es van menjant troços de plàstic, i com no els poden digerir, acaben morint quan tenen l’estómac tan ple de plàstic que no poden ingerir menjar. Una mort bastant agònica morir de gana… Al final acaben morts, i es poden veure les seves restes amb tot el plàstic que tenien fins seu. Ho sento, nivell tristesa pollet a granja dolenta.

Above-Water

Les concentracions de plàstic són dolentes tant a l’aigua com a terra ferma. La seva descomposició també fa que terra i aquífers subterranis quedin contaminats, deixant erma la terra.

Us deixo el trailer del documental perquè li feu una ullada 😉

Què podem fer?

Quins petits canvis podem fer al nostre dia a dia per reduir el vlum de plàstic que acaba al mar?

  • Si l’acció més important és REDUIR el nostre consum de plàstic, la segona més important seria REUTILITZAR el plàstic que tinguem (bosses, envasos, plats, gots, coberts…) i la tercera és RECICLAR!! Aquesta passa a primer terme si prefereixes seguir amb el teu estil de vida, amb el mateix consum de plàstic. Reciclar el plàstic farà que no acabi en llocs on pel teu egoísme i per la teva comoditat, altres espècies morin. Amb amor.

giphy

  • Dur ja a sobre, avui i per sempre, una bossa de tela per compres inesperades. Hem d’erradicar les bosses de plàstic.

Bolsa-plastico

  • Dir NO a les safates de poliuretà. Vaig escriure un post sobre comprar amb tuppers. Aquestes safates triguen desenes d’anys en desaparèixer. No compris la verdura/fruita envasada, o canvia de botiga. I la carn i el peix compra’ls frescos i porta tu el teu envàs de casa.

fruta-d-entro-FB

  • Deixa d’utilitzar canyes de plàstic!!!!!!! Beu directament del got o utilitza canyes d’alumini. Us deixo un enllaç de la ecocosmopolita on podeu comprar-ne.

pajitas-reutilizables-de-acero-3

  • No utilitzar coberts i plats de plàstic!! Si has de menjar fora, mira de triar un entrepà, que no necessites més que mans i un tovalló. I si ets de dinar fora cada dia, porta els teus propis coberts metàl.lics. Coberts de plàstic, un sol ús, anys per desaparèixer.

Cubiertos-PS-Blancos-500x500

  • Compra a granel el màxim de coses que puguis. Us deixo un enllaç de tiendasagranel, un web que ens diu botigues a granel a nivell península ibèrica.

Portada

  • Ves per la vida amb una ampolla reutilitzable per l’aigua. Les ampolles de 50cl de plàstic haurien d’estar prohibides… La millor opció és comprar-ne una d’acer inoxidable. També en trobareu a la ecocosmopolita, per si voleu aprofitar la compra hehehe

botella-acero-inoxidable-kleankanteen-800-1-768x768

Bàsicament, intenteu trobar alternatives al plàstic. Hi ha moltes més coses que podeu fer, com deixar de demanar-vos un cafè per endur cada dia, utilitzar altres mètodes a tampons i compreses, comprar joguines de fusta, deixar de fumar…

Per últim us deixo un parell d’infografies sobre el plàstic. Estan en anglès, practiqueu 😉

I recordeu! Còmode no vol dir correcte, haurem de perdre algunes comoditats en el nostre dia a dia perquè el món sigui un lloc habitable d’aquí 100 anys, i els fills dels nostres fills puguin gaudir d’un planeta tan maco com el que hem gaudit nosaltres.

C6aYjykXQAM_78w

Ways-to-help