La ramaderia a gran escala és la culpable del consum desmesurat d’aigua i de la generació de grans quantitats de gasos d’efecte hivernacle

Si a alguna cosa he de donar gràcies actualment és als documentals de Netflix. Sento que em reeduco en el camí correcte de com viure. Un dels últims que vaig veure es diu Cowspiracy, i tracta sobre l’emisió de gasos hivernacle dels animals i com arriben a ser de més contaminants que el fum del cotxe.

Cowspiracy-600x350-600x336

Ara pensareu “ens parlarà que si càncer, que si tracte infrahumà dels pobres animals…” però no, perquè aleshores podria posar-vos un video de pollitos que ens trencaria el cor a tots i faria que deixessim de menjar pollastre durant una setmana i gràcies.

El consum de carn ens afecta en dos aspectes molt importants: aigua i gasos.

gustavo

A dia d’avui el primer món consumeix molta més carn de la que deuria, i això comporta dos grans problemes: Es consumeix gran quantitat d’aigua per poder alimentar a aquests animals per després poder-nos-els menjar (tant aigua que beuen, com aigua per cultivar el seu menjar). I l’altre és la quantitat de metà que expulsen els animals a l’atmosfera (sobretot les vaques) que afavoreix sobremanera l’escalfament global.

chartoftheday_8316_mas_de15000_litros_de_agua_por_cada_kg_de_carne_de_vaca_n

Com podeu veure en aquesta gràfica, el criar vaques és el que més aigua consumeix. Recordem que només el 4% de l’aigua del nostre planeta és potable, i per menjar-te un entrecot de 400gr estàs fent que s’utilitzi la mateixa aigua que a les teves dutxes de 3 anys. Així doncs, per exempe, per consumir un kilo de carn fan falta 9000 litres d’aigua, ous 1800 litres, formatge 3500 litres.

D’altra banda, la ramaderia genera un 65% de l’òxid nitrós mundial. Un gas gairebé 300 vegades amb més capacitat per generar escalfament global que el CO2.

Què podem fer?

  • Deixar de menjar carn i els seus derivats. Aquesta seria l’opció més dràstica. Mort el gos morta la ràbia que es diu.

20

  • Tornar-se vegetarià. Byebye carn, però com dir que no als fantàstics formatges…

giphy

  • Reduir el consum de carn i els derivats d’animals en general. Menjar menys de tot, menys carn, menys formatge, menys llet, menys iogurt… I apostar per dietes amb més verdura, fruita i llegum.

anne-violette-110505

  • Reduir el consum de carn vermella. Deixar de menjar vedella o reduir-ne el seu consum i menjar carn d’aviam. Al ser animals més petits, necessiten menys aigua i menys terreny per cultivar el seu aliment.

200w

Plantegeu-vos per la vostra salut i per la salut del nostre planeta la vostra relació amb la carn. I penseu que reduir el consum de carn millorarà la vostra salut, la salut de la vostra butxaca i reduirà també el consum dels plàstics en que solen envasar la carn que molts compren, però això és un tema a part, hem de comprar a la carnisseria i no als supermercats on tot està sobreenvasat.

Apa! Espero recuperar un ritme de publicacions, que sé que he estat molt out… Recordeu que còmode no vol dir correcte! Comencem a tenir criteri i a actuar correctament 🙂